Herbaty z koprem włoskim
( ilość produktów: 1 )Koper włoski to roślina, którą dawniej stosowano w kuchni jako przyprawę wzbogacającą smak potraw. Zastępowano nią sól, wówczas drogą i trudnodostępną. Bulwę znaną jako fenkuł, czyli koper włoski, uprawiano głównie w basenie Morza Śródziemnego, ale z czasem upowszechniła się także w innych rejonach Europy. Ponieważ działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, łagodzi różne dolegliwości. Z tego powodu poleca się picie przygotowanego z tego zioła naparu. Ma to na celu między innymi ułatwianie trawienia. Herbata z koprem włoskim to naturalny produkt, który przypadnie do gustu wielbicielom ziołowych aromatów.
Kiedy warto pić herbatę z koprem włoskim?
W bulwach, łodygach i nasionach kopru włoskiego kryje się mnóstwo substancji, które wpływają pozytywnie na organizm i pomagają zwalczać szereg dolegliwości. Herbata z koprem włoskim ma właściwości usprawniające procesy trawienne. Pijąc ją, można się pozbyć nieprzyjemnych wzdęć, zgagi oraz niestrawności. Dzięki właściwościom rozkurczającym jest też polecana kobietom, które odczuwają ból podczas menstruacji. Łagodny smak herbatki przypadnie też do gustu małym dzieciom. Koper włoski często podaje się maluchom, które mają problemy z kolkami.
Po herbatę ziołową z kopru warto też sięgnąć w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Zawarty w koprze fenchon rozrzedza wydzielinę oskrzelową, dzięki czemu ma działanie wykrztuśne. Przygotowana z kopru herbata to naturalny środek pomocny w leczeniu przeziębień oraz innych schorzeń związanych z układem oddechowym. Regularne picie tego napoju przyczynia się też do obniżenia poziomu cukru we krwi. W nasionach kopru włoskiego znajdują się też substancje pomagające wyregulować poziom glukozy, polecane osobom zmagającym się z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Jakie cenne składniki zawiera herbata z koprem włoskim?
Fenkuł to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów oraz innych związków chemicznych. Bogactwo składników sprawia, że lista dolegliwości, na jakie pomaga koper, jest niezwykle długa. Najważniejsze składniki, które się w nim znajdują to:
- witamina C, która jest silnym antyoksydantem stymulującym układ odpornościowy;
- witamina K, niezbędna dla mineralizacji kości;
- takie minerały jak potas, który jest istotny dla równowagi elektrolitów i funkcji mięśni, oraz mangan, biorący udział w wielu procesach metabolicznych;
- związki fitochemiczne, takie jak flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami i mogą się przyczyniać do ochrony komórek przed uszkodzeniem;
- olejki eteryczne – w tym anetol – nadające mu charakterystyczny aromat i smak, a także wykazujące korzystny wpływ na układ trawienny.
Właśnie dlatego warto mieć koper włoski w postaci herbaty w swoim domu i regularnie po niego sięgać.
Jak przygotować herbatę z kopru włoskiego?
Herbatka z kopru włoskiego jest dostępna w wygodnych torebkach ułatwiających przygotowanie naparu o dowolnej intensywności smaku. Można zaparzyć jedną torebkę, trzymając ją we wrzątku przez kilka minut, lub uzyskać mocniejszy aromat, używając dwóch torebek.